I need help with my electric bike kit

General Discussion about electric bicycles.
Post Reply
jpastrana1763   10 µW

10 µW
Posts: 6
Joined: May 02 2019 3:46am

I need help with my electric bike kit

Post by jpastrana1763 » Mar 29 2020 2:45pm

I bought an electric bike kit before is was running so well after I decided to change the throttler I lost all my good connections so the bike stop running,could anybody help me with that,I will be so grateful for it
I’m very happy to find this forum so I’m send you a welcome for this new friends

markz   100 GW

100 GW
Posts: 9421
Joined: Jan 09 2014 11:38pm
Location: Alberta Canada

Re: I need help with my electric bike kit

Post by markz » Mar 29 2020 3:00pm

"was running so well after I decided to change the throttler I lost all my good connections"

What have you done?
Did you atleast purchase a new throttle and hook it up?

User avatar
dogman dan   100 GW

100 GW
Posts: 35588
Joined: May 17 2008 12:53pm
Location: Las Cruces New Mexico USA

Re: I need help with my electric bike kit

Post by dogman dan » Mar 30 2020 6:08am

If you connect a throttle wrong, in some cases, it can fry the throttle. The situation is with 4 wire throttles, where one wire is 36 or 48v. The other three wires are 5v, allowing the possibility of 48v connection to fry the hall sensor.

Snap a picture of your wiring with a phone, re size it smaller in Microsoft paint, and show us what you have.

User avatar
amberwolf   100 GW

100 GW
Posts: 29844
Joined: Aug 17 2009 6:43am
Location: Phoenix, AZ, USA, Earth, Sol, Local Bubble, Orion Arm, Milky Way, Local Group
Contact:

Re: I need help with my electric bike kit

Post by amberwolf » Mar 31 2020 2:19am

dogman dan wrote:
Mar 30 2020 6:08am
If you connect a throttle wrong, in some cases, it can fry the throttle. The situation is with 4 wire throttles, where one wire is 36 or 48v. The other three wires are 5v, allowing the possibility of 48v connection to fry the hall sensor.
it can also fry the controller (and any display) if the battery voltage connects (directly or thru a failed component) to a low voltage wire or signal that goes back to the controller/etc.

999zip999   100 GW

100 GW
Posts: 9318
Joined: Jan 10 2010 1:40pm
Location: Dana Point So. Cal

Re: I need help with my electric bike kit

Post by 999zip999 » Mar 31 2020 8:10pm

Do you have a link for your motor kit ? What does lost all my connections mean ? How many wires do you have for your throttle three or four ?

User avatar
E-HP   100 kW

100 kW
Posts: 1217
Joined: Nov 01 2018 9:20pm

Re: I need help with my electric bike kit

Post by E-HP » Mar 31 2020 9:13pm

If you revisit this thread:
  • Reconnect everything the same as it was before.
  • Take a picture of the throttle connector from the controller,
  • Take a picture of the new throttle and connector,
  • Post both pictures here.

999zip999   100 GW

100 GW
Posts: 9318
Joined: Jan 10 2010 1:40pm
Location: Dana Point So. Cal

Re: I need help with my electric bike kit

Post by 999zip999 » Mar 31 2020 11:23pm

Buy an ebike tester about 16.95 usd

jpastrana1763   10 µW

10 µW
Posts: 6
Joined: May 02 2019 3:46am

Re: I need help with my electric bike kit

Post by jpastrana1763 » Apr 09 2020 11:30pm

Thanks to everyone but i was no able to check the post I will take pictures of everything separate I need to taste everything before ,how can I taste the motor and the controller? I’m more interesting in to taste the motor cause I think the problem is there

jpastrana1763   10 µW

10 µW
Posts: 6
Joined: May 02 2019 3:46am

Re: I need help with my electric bike kit

Post by jpastrana1763 » Apr 09 2020 11:34pm

Also can I put a 1500 watts controller in my 1000 watt motor,it is save or not?

jpastrana1763   10 µW

10 µW
Posts: 6
Joined: May 02 2019 3:46am

Re: I need help with my electric bike kit

Post by jpastrana1763 » Apr 09 2020 11:36pm

Ok friends I will check tomorrow ur answer,thanks for tonight

User avatar
amberwolf   100 GW

100 GW
Posts: 29844
Joined: Aug 17 2009 6:43am
Location: Phoenix, AZ, USA, Earth, Sol, Local Bubble, Orion Arm, Milky Way, Local Group
Contact:

Re: I need help with my electric bike kit

Post by amberwolf » Apr 09 2020 11:45pm

jpastrana1763 wrote:
Apr 09 2020 11:30pm
I’m more interesting in to taste the motor cause I think the problem is there
some analysis to help you find problems (of any kind):

exactly why do you think the motor is the problem?

what did you change about the motor, or what specifically and exactly happened to the motor, that would cause it to not work? if nothing was changed and nothing happened to it, then there is no reason to think it is the problem.

if you make a change in a working system, and it doesnt' work, then the change you made caused the problem.

if the system wasn't working before you made the change, then you have to list exactly everythign that happened to it before it stopped working, because one of those things is probably the cause.

markz   100 GW

100 GW
Posts: 9421
Joined: Jan 09 2014 11:38pm
Location: Alberta Canada

Re: I need help with my electric bike kit

Post by markz » Apr 10 2020 4:23am

jpastrana1763 wrote:
Apr 09 2020 11:34pm
Also can I put a 1500 watts controller in my 1000 watt motor,it is save or not?
Well controllers are labeled for voltage and discharge amps, VxA=W, W is meaningless on its own.

What motor do you have?
Just because the seller says its a 1000W motor is meaningless, because the seller wants to sell that same motor to 250W UK'ers, 500W Aussies, 750W Americans and 1000W Canadians.

jpastrana1763   10 µW

10 µW
Posts: 6
Joined: May 02 2019 3:46am

Re: I need help with my electric bike kit

Post by jpastrana1763 » Apr 10 2020 4:43pm

Friend I was asking about the 1500 watt controller cause I intalled one before in my bike but after that the bike started with no power connection I thought I fry my motor

markz   100 GW

100 GW
Posts: 9421
Joined: Jan 09 2014 11:38pm
Location: Alberta Canada

Re: I need help with my electric bike kit

Post by markz » Apr 10 2020 5:40pm

jpastrana1763 wrote:
Apr 10 2020 4:43pm
Friend I was asking about the 1500 watt controller cause I intalled one before in my bike but after that the bike started with no power connection I thought I fry my motor
Open it up and see for yourself, if there is an aroma smell or the winding wire is discolored.

Post Reply